top of page

Veelgestelde vragen over de uitvaart – Anne-Marie de Bie vertelt



Een uitvaart is voor de meeste mensen geen alledaagse gebeurtenis. De uitvaartbegeleiders van Stoppelenburg staan voor nabestaanden klaar met een luisterend oor en praktisch advies. Stap voor stap nemen zij alle belangrijke onderdelen door die geregeld moeten worden nadat een naaste is overleden. Uitvaartbegeleider Anne-Marie de Bie geeft antwoord op een aantal veelgestelde vragen.


Wat gebeurt er met de bankrekening van iemand die is overleden?

“Soms kan een overgebleven partner nog wel gebruikmaken van de en/of rekening, Het komt ook voor dat de rekening (tijdelijk) wordt geblokkeerd. Is er een machtiging op de rekening(en) dan komt deze te vervallen. Iedere bank heeft eigen regels, nabestaanden doen er verstandig aan om te informeren bij de bank(en) waar de overledene bankierde. De banken hebben een nabestaandendesk. Ik adviseer de families die ik begeleid altijd om daar in ieder geval informatie in te winnen.”


Welke instanties moeten geïnformeerd worden na een overlijden?

“In principe worden alle overheidsinstanties automatisch geïnformeerd over het overlijden. Denk dan aan de Belastingdienst, het CAK, de Centrale Verzekeringsbank, ziektekostenverzekeraar en pensioenfondsen. Alle andere instanties moeten door de nabestaanden zelf worden opgezegd, zoals telefoon, internet, huur en abonnementen.

Houd er ook rekening mee dat de eventuele auto van de overledene binnen 5 weken overgeschreven moet worden. Nabestaanden ontvangen van ons een boekje ’Zorgen erna’ met praktische tips en uitleg.”


Sinds enige tijd kunnen wij ook het Nabestaandenloket aanbieden. Hoofdonderdeel van dit loket is het boekje ‘Zorgen erna’, maar dan digitaal via een website. Aangevuld met een handige en gemakkelijke opzegservice van heel veel bedrijven en instellingen. Voor de familie is het een overzichtelijke service en zij kunnen meteen zien wat er moet gebeuren om de ‘administratieve nalatenschap’ af te wikkelen. Als zij vragen hebben, stellen zij deze aan de medewerkers van het Nabestaandenloket.”


Waar kan ik terecht voor een akte van overlijden?

“Stoppelenburg doet aangifte van overlijden, waarna de opdrachtgever deze officiële akte ontvangt.”


Wanneer vindt een crematie plaats?

“De crematie vindt over het algemeen direct na de plechtigheid plaats. Overledenen worden in Nederland met kist gecremeerd. Een eventuele pacemaker moet verwijderd worden.

Indien gewenst mogen sieraden, de bril en bijvoorbeeld foto’s bij de overledene blijven en worden mee gecremeerd.”


Hoe leveren we muziek en foto’s aan voor de uitvaart?

“Bij Stoppelenburg hebben we een eigen muziekboek, een enorme bibliotheek met nummers waaruit nabestaanden kunnen kiezen. ‘Eigen’ muziek en foto’s/filmpjes ontvangen wij graag uiterlijk 24 uur voor de plechtigheid via WeTransfer. De meeste uitvaartceremonies nemen drie kwartier tot een uur in beslag. Gemiddeld spelen we zo’n 5 muziekstukken af. Dit wordt zorgvuldig afgestemd met de nabestaanden. Vaak wordt aangegeven dat er een Spotify-playlist is. Anders dan bijvoorbeeld als achtergrondmuziek via een losse muziekbox zijn deze helaas voor ons niet bruikbaar. Wij beschikken over een programma waarmee we zelf plechtigheden kunnen maken. De gekozen muziek wordt dan samengevoegd met de foto’s. Ook kunnen we daarin filmpjes en mooie achtergronden verwerken. Zo wordt het een mooi geheel.”


Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij de uitvaart?

“Op het moment van schrijven zijn de coronamaatregelen opgeheven. Dit betekent dat wij weer een maximale bezetting mogen hanteren op onze uitvaartlocaties. Iedere locatie hanteert een eigen maximum, afhankelijk van de ruimte.”


Hoe zit het met bezoek van familie in de dagen voor de uitvaart?

“Als de overledene bij ons wordt opgebaard kunnen families terecht in een van onze 24-uurs kamers. Hier kunnen nabestaanden dag en nacht terecht. Als er niet wordt gekozen voor een 24-uurs kamer gaat familiebezoek altijd in overleg. Verzoeken van ‘derden’ worden niet zomaar gehonoreerd. Er moet hiervoor altijd toestemming zijn van de familie.”


Heeft u nog een vraag over de uitvaart of wilt u uw uitvaartwensen bespreken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.

bottom of page