top of page

Uitvaartwensen bespreken bij ziekte – René de Jonge vertelt


Het is op ieder moment mogelijk om je uitvaartwensen vast te leggen, ook in goede gezondheid. Maar als je ongeneeslijk ziek bent, gaat de tijd om je eigen voorkeuren te bespreken, dringen. Dan worden die wensen ineens heel concreet. Bij Stoppelenburg gaan we in gesprek om je hierin te begeleiden. We nemen alle belangrijke uitvaartwensen samen door en bepalen (deels) de invulling van de uitvaart en andere zaken rondom het overlijden. Je laatste afscheid zelf regelen kan confronterend en emotioneel zijn. Zeker als je weet dat je niet lang meer te leven hebt. Toch geeft het veel rust. Zowel voor jezelf als voor de mensen in je omgeving. Zij weten straks precies hoe jij het ‘hebt gewild’.Wie ben jij?


In gesprek gaan over uitvaartwensen met iemand die weet dat het einde nabij is, is voor ons als uitvaartbegeleiders ontzettend waardevol. Als we iemand zelf hebben gesproken, maakt dit het vaak gemakkelijker om straks de uitvaart te regelen. We hebben een indruk gekregen van wie je bent als persoon. Het schept een band om samen over heel intieme zaken te praten en alle belangrijke onderdelen te bespreken die bij een uitvaart komen kijken. Hoe sta je in het leven? Welke mensen in je omgeving betekenen het meest voor jou? Jouw afscheid weerspiegelt straks wie jij bent geweest.


Of je nu al van a tot z weet hoe je uitvaart eruit moet zien, of alleen een aantal specifieke wensen hebt. Samen bespreken we globaal of tot in detail we hoe de dag van het afscheid vormgegeven moet worden. Een zware, maar dankbare inspanning. Je omgeving hoeft niet meer te twijfelen over wat jij wil en dat geeft jou en de dierbaren om je heen veel rust. Voor degenen die achterblijven is het heel prettig om te weten wat de wensen voor het afscheid zijn.


Weten waar je aan toe bent


We maken na het voorgesprek een schatting van het financiële plaatje. Op die manier creëer je ook financiële rust. Door te weten waar je aan toe bent, komt er meer ruimte voor elkaar, het delen van gevoelens, het ondernemen van activiteiten en het ophalen van herinneringen. Allemaal dierbare momenten, die horen bij de manier waarop jij afscheid wil nemen.


Ben je niet ongeneeslijk ziek en nog helemaal niet bezig met je eigen uitvaart? Nadenken en praten over de dood is geen favoriet onderwerp. Toch kan het veel rust geven om alvast je uitvaartwensen (globaal) vast te leggen.


Stoppelenburg denkt graag met je mee. Plan een vrijblijvend gesprek in om kennis te maken.


Comments


bottom of page