top of page

Uitvaartwensen vastleggenAls iemand overlijdt moeten er veel keuzes gemaakt worden op een emotioneel moment. Dit kan overweldigend zijn, maar ook twijfels oproepen. Wat zou mijn geliefde willen? Wilde hij of zij begraven of gecremeerd worden? Door vooraf uw wensen op papier te zetten, voorkomt dit moeilijke keuzemomenten voor uw naasten. In deze blog neemt Stoppelenburg Uitvaartverzorging u mee in de invulling van een wilsbeschikking.


Uitvaartwensen op papier zetten


Er zijn meerdere manieren om uw eigen uitvaartwensen vast te leggen. Dit kunt u zelf digitaal of met pen op papier zetten, maar de meest voorkomende manier is het invullen van een wilsbeschikking. Dit is een boekje waarin u stapsgewijs uw eigen uitvaart visualiseert en noteert. Het ingevulde document wordt door de uitvaartverzorger bewaard. Uiteraard krijgt u zelf ook een exemplaar om te bewaren en eventueel te bespreken met uw naasten.


Op welk punt in je leven vul je een wilsbeschikking in?


Op jonge leeftijd wordt er doorgaans nog niet over gesproken, maar helaas hebben wij geen controle over sterven. Het is iets waar we allemaal mee te maken gaan krijgen. Wij ervaren dat veel mensen na hun zestigste levensjaar na gaan denken over hun eigen uitvaart. Toch willen wij benadrukken dat dit altijd goed is om te doen, ook als iemand nog jong en gezond is. Dit hoeft niet altijd in de vorm van een wilsbeschikking te zijn. Het is goed om het te bespreken met naasten, zodat zij op de hoogte zijn van eventuele uitvaartwensen.


Overlijden bespreekbaar maken met anderen


Soms is het moeilijk om een geschikt moment te vinden of wellicht bent u er zelf nog niet aan toe, toch raden wij u aan om uw uitvaartwensen te bespreken met familie of vrienden. Wellicht hebben zij nog ideeën rondom uw afscheid of de manier waarop u in het leven staat. Door de betrokkenheid weten zij na uw overlijden ook wat u verwacht van uw eigen uitvaart. Dit kan rust en vertrouwen geven. Daarnaast voorkomt het moeilijke keuzemomenten, eventuele onenigheid en levert het meer tijd op om afscheid te nemen in de week van de uitvaart.


Professionele hulp bij het invullen van een wilsbeschikking


Wellicht wilt u graag professionele hulp bij het invullen van uw wilsbeschikking. Uw uitvaartverzorger kan u goed adviseren over de mogelijkheden en de bijkomende kosten. Daarnaast weet u zeker dat u alles op papier heeft gezet en er geen stappen overgeslagen worden. De uitvaartverzorger komt bij u thuis langs of u kunt het uitvaartcentrum bezoeken. Voor naasten is het meestal ook al prettig om kennis te maken met de uitvaartonderneming. Na uw overlijden wordt er dan sneller een vertrouwensband opgebouwd.


Kosten van uw eigen uitvaart


Naast uw wensen wordt er ook rekening gehouden met de kosten die aan uw uitvaartwensen vasthangen. Door tarieven te bespreken, kunt u zelf vooraf een afweging maken wat u wel en niet wilt op uw eigen uitvaart.

Als uw wensen veranderen, wordt dit aangepast in uw persoonlijke document en zult u ook een nieuw kostenplaatje ontvangen.


Vooraf nadenken over uw eigen uitvaart


Voordat u in gesprek gaat met een uitvaartverzorger of zelf alles op papier gaat zetten, is het goed om alvast na te denken over wat u belangrijk vindt. Wellicht heeft u bij andere uitvaarten al weleens dingen gezien die u wel of juist niet zou willen. Door vooraf al eens na te denken, vult u de wilsbeschikking redelijk snel in. Denk aan onderwerpen als:


  • Locatie

  • Catering

  • Rouwkaart

  • Genodigden

  • Uitvaartkist

  • Opbaring

Hoe lang duurt het om uitvaartwensen op papier te zetten?


Zoals iedere uitvaart gepersonaliseerd en uniek is, geldt dat ook voor een voorbespreking. De uitvaartverzorger neemt altijd ruim de tijd om met u in gesprek te gaan. Wellicht lukt het niet om alles in 1 keer in te vullen omdat u over bepaalde zaken nog even goed na wilt denken? Dat is geen probleem. Dan heeft u later nog contact met de uitvaartverzorger om alles compleet te maken.


Het is niet eenvoudig om na te denken over uw eigen afscheid. Neem daar de tijd voor als dat mogelijk is en durf hulp te vragen van anderen. Heeft u alles ingevuld? Informeer dan uw partner, kinderen of andere naasten waar zij het document kunnen vinden.


Wilt u meer weten over het vastleggen van afscheidswensen? Neem dan contact op met Stoppelenburg Uitvaartverzorging of lees onze blog Nadenken over uw eigen afscheid.

Komentar


bottom of page