Tijdens de uitvaartdienst wordt veel gesproken. Door de uitvaartleider, maar ook als nabestaande is het mogelijk om iets vertellen. Het is een eerbetoon aan de overledene en geeft de ceremonie een nog persoonlijker karakter. Wij begrijpen dat het niet zomaar iets is om te spreken in het openbaar. Zeker niet tijdens een uitvaart, waarbij bovendien emoties een grote rol spelen. Misschien bent u huiverig om te spreken omdat u bang bent om te gaan haperen of overmand te worden door verdriet. Onthoud dat de aanwezigen geen vlekkeloze toespraak verwachten en alle begrip hebben voor uw emoties. Wij geven u een aantal praktische tips voor het schrijven en voordragen van een toespraak.
Zet uw toespraak op papier
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als u gaat spreken tijdens een uitvaartdienst. Zorg ervoor dat u van tevoren weet wat u gaat vertellen en zet uw toespraak op papier. Werk eerst met steekwoorden en maak er gaandeweg een verhaal van. Dat kan best een paar dagen duren. Meestal komen de woorden uiteindelijk vanzelf. Oefen uw toespraak door het verhaal een paar keer hardop voor te dragen. Voor uzelf, of voor een kleine groep vrienden of familie. Dit helpt u om voorbereid te zijn op de gevoelens en het verdriet dat naar boven komt tijdens de uitvaartdienst.
Een pakkend verhaal
Hoewel uw toespraak heel persoonlijk is, wilt u graag een pakkend verhaal vertellen. Om het gemakkelijker te maken en andere aanwezigen mee te nemen in uw toespraak, geven we een aantal tips:
· Stel uzelf even kort voor aan het begin van uw toespraak. Misschien weten niet alle aanwezigen wie u bent. Vertel uw naam en de relatie die u had met de overledene.
· Probeer een enigszins logisch verhaal te maken van wat u wil vertellen. Een opsomming van feiten zegt anderen waarschijnlijk niet veel. Koppel de puntjes en gebeurtenissen aan elkaar.
· Wees niet bang om humor in de toespraak te verwerken. Gepaste humor geeft verlichting. Overdrijf het niet en bedenk goed of dit past bij de persoonlijkheid van de overledene.
· Maak het niet te lang. Vijf minuten is meestal prima. Daarmee houdt u ook de aandacht van de aanwezigen vast. Vergeet niet om dit af te stemmen met degene die de ceremonie leidt.
· Ondersteun uw verhaal eventueel met beeld en/of geluid. Misschien wilt u graag foto’s, muziek of een filmpje laten zien die passen bij uw toespraak.
· Gebruik uw eigen stijl. Pak het op uw eigen manier aan, gebruik uw eigen woorden en maak er een toespraak van die bij ú past.
Heeft u behoefte aan advies of ondersteuning? Onze uitvaartbegeleiders adviseren u graag over het schrijven en voordragen van een afscheidstoespraak.
Comments