Verzorging en opbaring maken een vast en belangrijk onderdeel uit van de handelingen nadat iemand is overleden. Er zijn verschillende mogelijkheden om iemand op te baren. Waarvoor wordt gekozen, is afhankelijk van de wensen van de overledene of nabestaanden. Het opbaren maakt een essentieel onderdeel uit in het proces rondom het afscheid. Aan de manier waarop het gebeurt en ook op welke locatie, zijn geen regels verbonden. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is de duur van de opbaring. Volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) is bepaald dat iemand die is overleden niet eerder dan 36 uur na het overlijden begraven of gecremeerd mag worden en niet later dan 6 werkdagen. De opbaring duurt dus nooit langer dan 6 werkdagen, tenzij er speciale toestemming is gekregen om deze termijn te verlengen.
Plekken van opbaren
Opbaren betekent letterlijk het ‘op een baar leggen’ van de overledene. Na de laatste verzorging wordt het lichaam neergelegd -opgebaard- tot het moment van de uitvaart. Dat kan op verschillende plekken gebeuren: thuis, bij een uitvaartcentrum, in een afscheidshuis of op een andere gewenste plek. Voor de vertrouwde omgeving van thuis wordt steeds vaker (weer) gekozen. Als nabestaande kun je dan nog dag en nacht bij de overledene aanwezig zijn, een intieme manier van afscheid nemen tot het moment van de uitvaart. Uitvaartcentra en afscheidshuizen hebben rouwkamers en soms 24-uurskamers waarin overleden opgebaard worden. De voordelen van thuis opbaren of in een 24-uurskamer, is dat je op elk gewenst moment terecht kunt om samen te zijn met degene van wie je afscheid moet nemen. Je hoeft dan geen rekening te houden met de openingstijden van een uitvaartcentrum. Daarnaast kan opgebaard worden op alternatieve locaties, bijvoorbeeld een plek waar de overledene graag kwam.
Manieren van opbaren
De overledene kan op verschillende manieren worden opgebaard: op bed, opbaarplank, uitvaartkist, of in een wade. Wellicht heeft de overledene zelf aangegeven wat de wensen voor het opbaren zijn, in het andere geval beslissen de nabestaanden hierover. Opbaring in een kist komt het vaakst voor, nabestaanden mogen kiezen uit een open of gesloten kist. Onder de kist wordt een koeling geplaatst. Bij een opbaring op bed wordt een speciale bedkoeling gebruikt, die ervoor zorgt dat de overledene koel blijft tot het moment van de uitvaart. Opbaren en begraven of cremeren in een wade is eveneens een optie. In dat geval wordt de overledene in een lijkwade gewikkeld en op een opbaarplank gelegd.
Stoppelenburg informeert je graag over de manieren en plekken van opbaren. Neem gerust contact met ons op.
Comentarios