top of page

Omgaan met rouw – Floor van Toor vertelt

Rouwen doet iedereen op zijn of haar eigen manier. Nabestaanden krijgen te maken met allerlei emoties. Rouwverwerking verloopt bovendien in stappen en fasen. Uitvaartbegeleider Floor van Toor vertelt over zijn ervaringen met rouw na een overlijden. Als professional komt hij op een precair moment de familie ondersteunen om de uitvaart te begeleiden.Begrip, rust en voorzichtigheid

Als uitvaartbegeleider ben ik de regisseur tijdens de dagen vlak na een overlijden. Nabestaanden zijn vaak overmand door emoties, die variëren van uitgeput tot opgelucht, verdrietig en lamgeslagen. Ik zie het als mijn taak om allereerst een beeld te vormen van hoe de situatie is en welke emoties meespelen. Wat ik inmiddels heb geleerd na al mijn jaren als uitvaartbegeleider: het is onmogelijk om in de huid van een ander te kruipen. Ik houd er rekening mee dat bij rouw begrip, rust en voorzichtigheid het belangrijkst zijn. Daarnaast willen mensen vlak na een overlijden hun verhaal kwijt. Alle indrukken in de aanloop naar het overlijden worden geregeld met mij gedeeld. Dat hoort ook bij omgaan met rouw. Het is een eerste onderdeel van het verder leven zonder iemand die je lief was.


Afval verwerk je, rouw geef je een plek

Rouwen stopt niet na de uitvaart. Je draagt een verlies de rest van je leven mee. De ene keer met gebalde vuisten, de andere keer met een glimlach. Ik vind de uitspraak ‘afval verwerk je, rouw geef je een plek’, heel treffend. Het overlijden laat een leegte achter die gevuld moet worden. Dat is heel lastig en kost tijd. Er is geen handboek voor rouwen. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De onderlinge band die er was is van belang, je eigen karakter en bijvoorbeeld je plek binnen een gezin. Soms geef ik nabestaanden een boekje mee over rouw en verlies. Een paar weken na de uitvaart breng ik hen nogmaals een bezoek en praten we nog even door over hoe zij de eerste periode hebben ervaren.


Dankbaarheid

Ik heb heel dankbaar werk. Als uitvaartbegeleider kom je op de meest intieme momenten binnen in iemands leven. Daar kun je niet zorgvuldig genoeg mee omgaan. Soms ontstaat er spontaan een bijzonder gesprek dat beklijft. Dienend bezig zijn is mooi. In het leven ontstaan momenten waarop je gaat terugblikken en vaststellen hoe dingen zijn gegaan. Dan realiseer ik mij weer hoe speciaal mijn werk is.

Comments


bottom of page