top of page

Muziek tijdens de uitvaart – Anne-Marie de Bie vertelt

Muziek speelt een belangrijke rol tijdens uitvaartdiensten. Het is voor mij als uitvaartverzorger dan ook één van de vaste onderwerpen die ik bespreek tijdens het regelgesprek nadat iemand is overleden. Hiermee bepalen we mede de duur van de plechtigheid. Soms ligt er al een complete playlist klaar, soms help ik een familie op weg met het uitzoeken van geschikte muziek. Het maakt een uitvaart nog persoonlijker.

muziek uitvaart

Tegenwoordig hebben we overal en op elk gewenst moment toegang tot muziek. Zo is er bijvoorbeeld ons eigen muziekboek. Hierin zijn wij uniek. Speciaal voor ons is een database ontwikkeld met ongeveer 50.000 nummers. De familie krijgt een inlogcode, kiest hier de gewenste muziek uit en zet deze klaar voor de uitvaart. Het is inmiddels heel gebruikelijk dat er meer dan 3 muziekstukken worden afgespeeld. Muziek is emotie en kan troost bieden.


Van smartlappen tot livemuziek en kerkelijke liederen

Welke muziek tijdens een uitvaart wordt gedraaid of (af)gespeeld, is uiteraard afhankelijk van de wensen die de familie heeft. Soms blijkt dat de overledene zelf wensen over de muziek tijdens de uitvaart heeft vastgelegd. Als uitvaartverzorger bespreek ik met de nabestaanden welke muziek we tijdens de uitvaart afspelen en op welke momenten. Ik heb alle soorten muziek al eens voorbij horen komen. Van smartlappen tot klassieke muziek, rock of nummers live gespeeld of gezongen. Tijdens kerkelijke uitvaarten worden vaak een aantal psalmen of liederen gezongen, afgestemd met de dominee of voorganger. Het komt ook voor dat er een mix wordt gemaakt van kerkelijke en niet-kerkelijke liederen.


De bekende uitvaartmuziek

Er zijn nummers die bekend staan als echte uitvaartmuziek. Deze liedjes worden inderdaad vaak gedraaid tijdens uitvaartplechtigheden. Denk bijvoorbeeld aan Time to Say Goodbye of Tears in Heaven. We zien de afgelopen jaren dat er steeds vaker ook nummers uit televisieprogramma’s tijdens het afscheid worden afgespeeld. Het tv-programma De Beste Zangers levert regelmatig mooie nummers op, denk bijvoorbeeld aan Door De Wind van Miss Montreal of Voor Altijd van André van Duin, dat ook zijn première beleefde op televisie. Mooie, indringende, nummers blijven hangen en roepen emoties op. Soms overkomt mij dat als uitvaartverzorger nog steeds als ik een mooi liedje voor de eerste keer hoor. Het mooie aan muziek is dat het voor zichzelf kan spreken, woorden zijn dan niet eens nodig.


Muziek en beeld

Naast de toegenomen rol van muziek tijdens uitvaarten zien we de afgelopen jaren ook dat steeds meer beelden worden getoond. Foto’s en filmpjes worden op een groot scherm geprojecteerd, vaak begeleid door muziek. De meeste families hebben hier zelf al ideeën over, dit onderwerp komt tijdens het regelgesprek ook altijd aan de orde. In al onze uitvaartcentra hangen schermen waarop beelden getoond kunnen worden. Ook in de crematoria en een aantal kerken is er tegenwoordig de mogelijkheid voor het afspelen van beelden.


Hoeveel muziek wordt afgespeeld is afhankelijk van de tijdsduur van de uitvaartdienst, het aantal sprekers en andere wensen. Voor ons is geen vraag gek, wij denken graag mee met de nabestaanden. Het draait immers om het regelen van een waardig en passend afscheid voor de overledene.


Wilt u meer weten over muziek tijdens de uitvaart? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Yorumlar


bottom of page