top of page

Moderne rituelen tijdens het afscheid – Cees Kamsteeg vertelt

Afscheid nemen doen we allemaal op een andere manier. De traditionele invulling van een uitvaartdienst verschuift steeds meer richting een persoonlijk afscheid. Standaard rituelen zoals koffie en cake tijdens een nazit worden vervangen door een erehaag en borrel. Bij Stoppelenburg staan de wensen van de nabestaanden altijd centraal. Voor ons is niet snel iets te gek. Wij zien dat in de periode na het overlijden families graag nauw betrokken blijven in de aanloop naar de uitvaartceremonie.


Proosten op het leven

De grootste veranderingen die wij de afgelopen jaren hebben gezien is dat het formele karakter vaker verdwijnt. Uitvaarten worden steeds persoonlijker en geen ceremonie is hetzelfde. Daarnaast is er variatie in de opzet. Dat maakt het werk voor ons als uitvaartbegeleiders daarom heel afwisselend. Elke uitvaart is maatwerk geworden, wij vinden het belangrijk dat de dag verloopt zoals de familie het wil. Bij het samenzijn achteraf zien we de rituelen snel veranderen. Het leven mag gevierd worden. Nabestaanden proosten op de overledene met bijvoorbeeld een drankje en bitterballen.

Een grote bijeenkomst en afscheid in besloten kring

In een opstelling zitten en luisteren is niet langer per se de standaard tijdens een uitvaartceremonie. We zien dat ook de plechtigheid steeds informeler wordt. Soms wordt er een grote bijeenkomst georganiseerd met korte toespraken, waarna de familie in besloten kring afscheid neemt. In de opzet van een afscheid ben je als familie helemaal vrij. Het uitvaartcentrum wordt soms vervangen voor een andere locatie. In onze eigen uitvaartcentra spelen we in op de behoeften die nabestaanden nu hebben. Zo hebben we ons Uitvaartcentrum De Olm in Krimpen aan den IJssel vorig jaar compleet vernieuwd. Het interieur en de uitstraling passen goed bij deze tijd. Ook onze andere centra in Lekkerkerk, Schoonhoven en Stolwijk zijn van alle moderne gemakken voorzien.


Betrokken van begin tot eind

Nabestaanden zijn tegenwoordig vaker van begin tot eind betrokken nadat een dierbare is overleden. Ze zijn bijvoorbeeld bij de verzorging aanwezig en geven kinderen of kleinkinderen een rol tijdens de uitvaart. Dat sluit aan bij het nog persoonlijkere karakter dat past bij de moderne rituelen. In de coronatijd zijn de erehagen als ritueel ontstaan. We zien dat deze ook na het opheffen van de beperkingen nog vaak worden gevormd.


Bij Stoppelenburg voelen we ons mede-regisseur van een bijzonder en persoonlijk afscheid. Alles is maatwerk, tot in de kleinste details. We zijn intens bij een familie betrokken, niks is onmogelijk. Samen creëren we een uitvaart waaraan nabestaanden dierbare herinneringen bewaren.


Met een uitvaartbegeleider in gesprek? Wij staan u graag te woord en vertellen wat mogelijk is. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Comments


bottom of page