Hoe regelt u uw digitale- en administratieve nalatenschap?Na overlijden van een persoon kregen de nabestaanden vroeger veelal te maken met de zogenaamde administratieve nalatenschap. Zaken die moesten worden opgezegd waren bankrekeningen, abonnementen, diensten etc… Met de steeds verdergaande digitalisering van ons leven sluiten we vaker zaken online af, maken we gebruik van digitale diensten en laten we overal digitale sporen na. Diensten die na overlijden ook moeten worden beëindigd.


Hoe beëindigd u digitale diensten na overlijden?

Om het voor de nabestaanden makkelijker te maken zou u ervoor kunnen kiezen om uw gegevens in een map te bewaren met alle inlogcodes erbij. Hiermee kunnen uw nabestaanden naar iedere dienst afzonderlijk een e-mail versturen met het verzoek tot het afsluiten van de dienst. Zorg er echter wel voor dat u deze map op een zo veilig mogelijke plaats bewaart. Social Media sites zoals Facebook vereisen echter wel dat er een kopie met het bewijs van overlijden mee wordt gestuurd om de dienst namens de overledene te kunnen beëindigen.


Als u het voor de nabestaanden makkelijker wilt maken en geen map wilt maken met alle inlogcodes kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van zogenaamde ‘password managers‘ waarbij u en uw nabestaanden met 1 centrale inlogcode op al uw accounts kunnen inloggen. Voorbeelden van Password managers zijn LastPass, Dashlane of LogmeOnce. Overigens zijn deze Password managers ook handig voor dagelijks gebruik zodat u nog maar 1 inlogcode hoeft te onthouden.


Nieuwe diensten omtrent digitale nalatenschap

Ook de digitale ontwikkelingen in de uitvaartbranche staan niet stil. Er zijn diverse partijen die oplossingen aanbieden om het opzegproces van de digitale nalatenschap te versoepelen. Het grote voordeel wat zij bieden is dat er niet naar iedere dienst een afzonderlijke mail gestuurd hoeft te worden, maar dat zij dit proces voor u uit handen nemen. Daarnaast zullen zij trachten om ook de digitale data van de overledene veilig te stellen voor zover mogelijk.


Voorbeelden van een partij die digitale nazorg aanbiedt is I-Finish. Liever zelf doen? Lees ons artikel ‘Social Media account van een overledene verwijderen of wijzigen‘ hoe u meest voorkomende diensten kunt beëindigen.

Wij dragen met trots het Keurmerk Uitvaartzorg

Voor meer informatie over het Keurmerk Uitvaartzorg bezoekt u de website.

Stoppelenburg Uitvaartverzorging

Populierenlaan 122a
2925 CV Krimpen a/d IJssel

Privacybeleid

  • Facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram

Krimpen aan den IJssel

Uitvaartcentrum De Olm

Olm 8a 

2925 CJ Krimpen a/d IJssel

0180 - 52 22 55

Lekkerkerk

Uitvaartcentrum Lekkerkerk

Burg. Van der Willigenstraat 37b 2941 ES Lekkerkerk

0180 - 66 36 44

Schoonhoven

Uitvaartcentrum Linquenda

Groene Singel 14

2871 TA  Schoonhoven

0182 - 38 22 31

Stolwijk

Aula Hoflaan

Hoflaan 6

2821 XD  Stolwijk

0182 - 38 22 31

In samenwerking met Bureau APS