top of page

Bijzonder rouwvervoer – Kees Stoppelenburg vertelt


Bij rouwvervoer denken de meeste mensen al snel aan de geijkte rouwauto. Rouwvervoer beperkt zich echter niet tot de ‘standaard’ rouwauto. Het komt voor in alle soorten en maten. Van statige koetsen tot oldtimers, bussen, een platte kar of een motor met zijspan. Hiermee maken we de laatste rit nog persoonlijker. Wij zeggen weleens: “als het rolt en geschikt is om een kist op te vervoeren, dan is het geschikt als rouwvervoer.”


Bijzonder rouwvervoer bij Stoppelenburg

Hoewel door families vaak wordt gekozen voor een van onze eigen moderne rouwauto’s, maken we geregeld mee dat een verzoek binnenkomt voor bijzonder rouwvervoer. Deze keuze komt vaak voort uit een wens van de overledene zelf of nabestaanden die de uitvaart nog persoonlijker willen maken. Wij zetten vervolgens alles op alles om die wens te vervullen. Af en toe krijgen we het verzoek om een rouwkoets met paarden in te zetten, soms inclusief meerdere volgkoetsen. Ook oldtimers worden zo nu en dan ingezet als rouwauto. In Nederland hebben we overigens geen vaste regels voor rouwvervoer. Natuurlijk moet de kist veilig vervoerd kunnen worden, maar verder is er veel vrijheid in het vervoer. Dat maakt de kans voor nabestaanden groter om aan hun verzoek kunnen voldoen.Van schip naar zweefvliegtuig

Naast het speciale vervoer per koets of oldtimer, komen er nog wel ‘gekkere’ verzoeken binnen. Zo hebben we al enkele keren de kist vervoerd op een platte kar. Maar ook een oude melkwagen uit de jaren 30 heeft dienstgedaan als rouwvervoer. En zelfs vervoer over het water hebben we al eens mogen verzorgen. Een overleden schipper werd vervoerd op zijn eigen schip, een deel van de route naar zijn laatste rustplaats is over water afgelegd. Naast vervoer over water, hebben we ook een zweefvliegtuig ingezet bij één van de uitvaarten die wij hebben verzorgd. De overledene had een eigen vliegtuigje, deze werd op een pleintje bij de begraafplaats neergezet. Zijn vriend, waarmee hij altijd vloog, vloog met een ander vliegtuig rondjes boven de laatste rustplaats. Een wel heel bijzonder en persoonlijk laatste afscheid.


Alternatief rouwvervoer

Ik heb tijdens mijn loopbaan in meer dan 38 jaar van alles voorbij zien komen. Alternatief en bijzonder vervoer regelen doen we graag. Het geeft een uitvaart een speciaal tintje. Het verzoek komt ook vaak voor onder autoliefhebbers. Zeker wanneer een overledene een liefde had voor een specifiek merk. Een paar jaar geleden hebben we het afscheid van een overleden ruiter mogen verzorgen. Het was een vriend en één van onze vaste koetsiers. Naast de rouwkoets liep zijn eigen paard mee met een omgedraaide laars in de stijgbeugel. Symboliek bij het verlies van de ruiter.


Stoppelenburg laat de laatste wensen van de nabestaanden graag in vervulling gaan. Meer weten? Informeer naar de mogelijkheden.

留言


bottom of page