top of page

Wensen vastleggen – Floor van Toor vertelt


uitvaartwensen vastleggen


Uitvaartwensen: een benadering op maat

Iedere uitvaart is anders en zo is ook elk gesprek over uitvaartwensen verschillend. Het vraagt om een benadering op maat. Hoe het gesprek verloopt is onder andere afhankelijk van de reden waarom iemand mij uitnodigt om langs te komen. Is er sprake van een naderend overlijden of gaat het om de wens om voor de toekomst alvast de wensen op papier te zetten? Dat zijn heel verschillende uitgangspunten waar andere emoties bij komen kijken. Het nadenken over de eigen uitvaart gaat bovendien gepaard met gevoelens die verschillen van wanneer je bijvoorbeeld een auto koopt.


Alles rustig bespreken

Ik neem bij binnenkomst altijd de sfeer in mij op en ga rustig het gesprek aan. Vaak komen er wat zenuwen bij kijken, dus probeer ik om mensen eerst op hun gemak te stellen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ideeën over hoe de uitvaart eruit moet zien. Deze bespreken we, ik vat alles samen en vertel wat de mogelijkheden zijn. De ene persoon wil in grote lijnen wat zaken regelen en de ander houdt de touwtjes het liefst in eigen handen en legt alles vast, soms tot aan de tekst van de rouwkaart. Alles is wat ons betreft mogelijk.


Informatie delen

Het documenteren van de uitvaartwensen is de volgende stap. Ik zet alle afspraken op papier en maak, indien gewenst, een begroting van de kosten. Wij informeren klanten altijd zo breed mogelijk en vertellen ook over de mogelijkheid om nu al geld te storten in ons depositofonds. In dit fonds wordt nu al geld gestort dat later voor de uitvaart gebruikt wordt. Het geld staat op een veilige plek en wordt door een stichting beheerd.


Wanneer de wensen zijn besproken en we hebben alles op papier gezet, adviseren wij vanuit Stoppelenburg altijd om deze informatie met toekomstige nabestaanden te delen. Voor een eventuele partner of kinderen is het prettig om te weten dat er uitvaartwensen zijn besproken en waar zij deze kunnen vinden.


Waarom nu al uitvaartwensen vastleggen?

Een vraag die ik en mijn collega’s regelmatig wordt gesteld: waarom zou ik nu al mijn uitvaartwensen vastleggen? De redenen hiervoor zijn voor iedereen anders. In de praktijk zie ik dat het nabestaanden vooral rust geeft als na de emotie van een overlijden lastige vragen over de uitvaart niet gesteld hoeven te worden omdat alles al geregeld is.


Wij adviseren om de vastgelegde wensen regelmatig opnieuw te bekijken. Misschien is er in de tussentijd iets gewijzigd. Bij Stoppelenburg bieden we daarin graag begeleiding aan.


Meer weten over het vastleggen van uitvaartwensen of een vrijblijvende afspraak maken? Neem contact met ons op.

Kommentare


bottom of page