top of page

Rouwen in de decembermaand

De decembermaand is weer aangebroken en de feestdagen staan voor de deur. Een periode waarin we graag samenzijn met onze dierbaren. Als er iemand ontbreekt wordt het verlies pijnlijk duidelijk. En wanneer oud en nieuw in zicht komt realiseren we ons dat er een nieuw jaar start zonder de dierbare(n) waar u dit jaar afscheid van moest nemen. Dat maakt deze maand voor veel nabestaanden ook een periode waarin wordt gerouwd. Het gemis is er dagelijks, maar wordt in de decembermaand extra benadrukt. Wij geven een aantal aanwijzingen die u kunnen helpen om uw emoties de komende tijd iets dragelijker te maken.

Een feeststemming is niet verplicht

Gevoelens van rouw en het gemis van een dierbare komen vaak ineens aan de oppervlakte. Geef uw emoties de ruimte, een feeststemming is niet verplicht. Probeer uw omgeving hiervan op de hoogte te brengen en uw gevoelens met hen te delen. Zij hebben waarschijnlijk alle begrip voor het verdriet. Soms is afleiding prettig, maar geforceerd gezellig doen hoeft echt niet. Het is normaal dat rouw tijdens de decembermaand meer dan anders aanwezig is.


Zoek de juiste mensen in uw omgeving op

Juist in deze maand is het waardevol als u kunt praten met de personen in uw omgeving waarbij u zich op uw gemak voelt. Mensen kunnen zich soms bezwaard voelen om te vragen naar uw gevoelens, terwijl u er juist over wilt praten. Geef dat eerlijk aan en wees niet bang om hier zelf het initiatief in te nemen. Aan de buitenkant is het voor uw omgeving niet altijd zichtbaar hoe u zich voelt. Accepteer de hulp en het luisterend oor dat u wordt aangeboden.


Herinneringen ophalen

Heeft u er behoefte aan om herinneringen op te halen aan uw overleden dierbare? Steek bijvoorbeeld wat vaker een kaarsje aan ter herinnering aan degene die u mist. Deel mooie, bijzondere en verdrietige herinneringen met uw omgeving. Dit helpt u bij de rouwverwerking en geeft invulling aan deze maand. Misschien vindt u het fijn om oude fotoboeken uit de kast te halen, een aantal mooie foto’s af te drukken of filmpjes te bekijken.


Deze periode kan overweldigend zijn en onthoud daarom dat ‘nee’ ook een antwoord is. Heeft u niet zo’n behoefte om te praten maar juist aan afleiding? Haal buiten een frisse neus of ga bijvoorbeeld aan de slag met een puzzel waarmee u zich op iets anders kunt focussen.


Hopelijk helpen onze aanwijzingen om invulling te geven aan de dagen waar u in de decembermaand tegenop ziet.

Comentarios


bottom of page